ÍGY VÉDEKEZZ A CSALÁSOK ELLEN!

A csalók kreativitása nem ismer határokat, egyre többféle módszerrel élnek vissza a Magyar Telekom nevével és igyekeznek az ügyfelek személyes és bankkártya adatait megszerezni és azokat felhasználni, így nem árt óvatosnak lenni! Kellő tájékozottsággal a visszaélések időben felismerhetők.

A legfontosabb a megelőzés, ezért összegyűjtöttük a leggyakoribb csalás típusokat és azt is megmutatjuk hogyan lehetsz igazán elővigyázatos vagy mit kell tenned abban az esetben, ha esetleg mégis csalás áldozatává válsz.

Kép leírása: Zsarolólevelek

A zsarolólevelek egyre alattomosabbak

Úgy tűnik, a csalók olyan nagy sikereket érnek el az e-mailben érkező zsarolólevelek alkalmazásával, hogy most új célcsoportokat céloznak meg. Sajnos a módszerük egyre kifinomultabb; a címzettekre nehezedő nyomás pedig fokozatosan növekszik.

Részletek

Kép leírása: Adathalászat (Phishing)

Adathalászat (Phishing)

Az egyik ismert átverés típus az adathalászat (lopás), ún. phishing. Az ilyen módon megszerzett adatok felhasználásával a csalók elsősorban adatbázisokat építenek, amelyeket használnak és értékesítenek.
Mit jelent a phishing? - videó

Részletek

Kép leírása: Domino egyenlegfeltöltéssel való visszaélések

Domino egyenlegfeltöltéssel való visszaélések

Telefonos csalók hívhatnak fel a Magyar Telekom nevében rejtett telefonszámról azzal, hogy pénzt, autót vagy más értékes ajándékot nyerhetsz, amennyiben beírod a telefonodba az adott „kódot”, és elküldöd SMS-ben, vagy elmész egy ATM-hez és ott beírod a diktált „kódokat”.

Részletek

Kép leírása: SIM swap csalás

SIM swap csalás

Az elmúlt évek során hatalmasat ugrott az ún. SIM swap csalással elkövetett bűnesetek száma szerte a világban. A SIM swap csalásnál a kiberbűnözők átveszik a telefonszámunk felett az irányítást annak érdekében, hogy így további csalást kövessenek el anyagi haszonszerzés céljából.

Részletek

Kép leírása: Drága visszahívások

Drága visszahívások, más néven wangiri

Telefonos csalók hívhatnak egy általad nem ismert, jellemzően külföldi telefonszámról a visszahívás reményében. A visszahívás a belföldinél magasabb tarifával meghirdetett irányba történik, látszólag sikertelen (nem végződik beszélgetésben), ennek ellenére a hívás díja felszámításra kerül.

Részletek

Kép leírása: Nemzetközi hívások

Nemzetközi hívásokat indító mobil kártevők

A mobil kártevő bizonyos típusú készülékekre települve nemzetközi hívásokat indít az előfizető tudta nélkül, ezzel okozva kárt nekik. Az érintett, Magyarországon kevésbé ismert márkájú készülékek a Telekom kínálatában nem voltak soha elérhetőek, a felhasználók valószínűleg online webshopokból szerezhették be azokat.

Részletek

Kép leírása: Adathalászat (Phishing)

SMS-ben küldött kártékony alkalmazások

Az SMS-ben kapott link egy olyan oldalra vezet, ahol egy kártékony alkalmazást tudsz letölteni, ami megfertőzi a telefonodat.

Részletek