ÍGY VÉDEKEZZ A CSALÁSOK ELLEN!

A csalók kreativitása nem ismer határokat, egyre többféle módszerrel élnek vissza a Magyar Telekom nevével és igyekeznek az ügyfelek személyes és bankkártya adatait megszerezni és azokat felhasználni, így nem árt óvatosnak lenni! Kellő tájékozottsággal a visszaélések időben felismerhetők.

A legfontosabb a megelőzés, ezért összegyűjtöttük a leggyakoribb csalás típusokat és azt is megmutatjuk hogyan lehetsz igazán elővigyázatos vagy mit kell tenned abban az esetben, ha esetleg mégis csalás áldozatává válsz.

Kép leírása: Adathalászat (Phishing)

Adathalászat (Phishing)

Az egyik ismert átverés típus az adathalászat (lopás), ún. phishing. Az ilyen módon megszerzett adatok felhasználásával a csalók elsősorban adatbázisokat építenek, amelyeket használnak és értékesítenek.

Kép leírása: Domino egyenlegfeltöltéssel való visszaélések

Domino egyenlegfeltöltéssel való visszaélések

Telefonos csalók hívhatnak fel a Magyar Telekom nevében rejtett telefonszámról azzal, hogy pénzt, autót vagy más értékes ajándékot nyerhetsz, amennyiben beírod a telefonodba az adott „kódot”, és elküldöd SMS-ben, vagy elmész egy ATM-hez és ott beírod a diktált „kódokat”.

Kép leírása: SIM swap csalás

SIM swap csalás

Az elmúlt évek során hatalmasat ugrott az ún. SIM swap csalással elkövetett bűnesetek száma szerte a világban. A SIM swap csalásnál a kiberbűnözők átveszik a telefonszámunk felett az irányítást annak érdekében, hogy így további csalást kövessenek el anyagi haszonszerzés céljából.

Kép leírása: Drága visszahívások

Drága visszahívások, más néven wangiri

Telefonos csalók hívhatnak egy általad nem ismert, jellemzően külföldi telefonszámról a visszahívás reményében. Általában csak néhány csengetésig tart a híváskísérlet. Ezek a hívószámok a magas hívásdíjú nemzetközi díjövekbe tartoznak. A visszahívás a belföldinél magasabb tarifával meghirdetett irányba történik, látszólag sikertelen (nem végződik beszélgetésben), ennek ellenére a hívás díja felszámításra kerül. Ismeretlen, külföldi, különösen Európán kívüli előhívószámmal érkező számot ne hívj vissza!

Kép leírása: Telekom Fórum –Veszélyzóna

Telekom Fórum – Veszélyzóna

Oszd meg tapasztalataidat és kérj tanácsot online a Telekom Fórum Veszélyzóna csoportjában! A fórumon gyorsan juthatsz hasznos információhoz a Telekom munkatársai és más ügyfelek segítségével.

Kép leírása: Csalások feljelentése, bejelentése

Csalások feljelentése, bejelentése

Ha arra gyanakszol, hogy ellopták az adataidat, feltétlenül változtasd meg az érintett jelszavaidat minden olyan felületen, ahol ugyanazt használod, ha pedig a bankkártya adataid is veszélyben lehetnek, haladéktalanul vedd fel a kapcsolatot a bankoddal és tiltasd le az érintett kártyád! Mindezek mellett érdemes – a szolgáltatód/érintett cég tájékoztatása mellett – a rendőrségen hivatalos feljelentést is tenned.
Nézd meg, mit kell tenned adathalászat, egyenlegfeltöltéssel vagy a nevedben történő vásárlással kapcsolatos vissazélések esetén.

Kép leírása: Tedd / ne tedd

TEDD / NE TEDD

Összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket, amelyekkel jelentősen csökkentheted annak az esélyét, hogy áldozattá válj, ezen kívül pedig eláruljuk a biztonságos jelszó receptjét. Tudj meg többet az adataid védelmének érdekében!