A zsarolólevelek egyre alattomosabbak

Az utóbbi években számos zsaroló e-mail-lel kapcsolatos bejelentés érkezett lakossági ügyfeleinktől, most egyre több kis-és középvállalkozásra csapnak le hasonló átverési módszerrel.

A csalás végrehajtása változatos módszerek szerint történik. Gyakori, hogy a zsarolólevelek áldozataira oly módon helyeznek nyomást, hogy elhitetik velük azt, hogy a számítógépük beépített kameráján keresztül rögzítették őket szexuális tevékenység gyakorlása közben. A fiktív filmanyag terjesztésének megakadályozása érdekében a zsarolt személynek pénzben, vagy valamilyen kriptovalutában kell fizetnie.

A zsaroló levelek egy másik típusánál azzal fenyegetik a cégeket, hogy a nevükben küldenek 1000 ügyfélnek olyan e-mailt, amely a nyugalom megzavarására alkalmas, szexuális jellegű, vagy rasszista tartalmakat tartalmaz. A fenyegetés alátámasztására mellékelnek egy hasonló anyagból származó mintát, valamint kriptovalutában váltságdíjat követelnek.

Újdonság viszont, hogy néhány nappal az első fenyegetés után egy második e-mail is megjelenik a postaládában. Az új üzenet tartalma szerint a címzettre büntetés vár, mert nem fizetett azonnal, a fenyegetést próbálják nyomatékosítani is, pl.: „az első 1000 e-mail kiküldésre került”. Az elkövetők azzal is fenyegetőznek, hogy ezt addig folytatják, amíg meg nem kapják a váltságdíjat.

Sok esetben a többedik levélben az elkövetők azt állítják, hogy az általuk követelt váltságdíj összege az áldozat „helytelen viselkedése” miatt nőtt, ezért még nagyobb összeg átutalása szükséges. Ennek hiányában a váltságdíj követelése folytatódik, egyre súlyosbodó fenyegetésekkel (pl. robbantás).

A Telekom ajánlása

Annak ellenére, hogy a fenyegetés első pillantásra személyesnek és valósnak tűnik, ezek az e-mailek tömegesen kiküldött átverések, sokszor tele nyelvtani és logikai hibával. A levélben ismertetett technikai háttér a laikus felhasználókban azt a benyomást kelheti, hogy az elkövető tudja mit csinál, de ezek pusztán alaptalan fenyegetések.

Érdemes tájékozódni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet oldalán a kampányszerű zsarolólevelekről és egyéb aktuális fenyegetésekről.

Javasoljuk, hogy ne reagáljatok ezekre az e-mailekre, és helyezzétek oda, ahová valóak: a lomtárba.