Ha be szeretnél lépni az online fiókodba, itt teheted meg!
Ha be szeretnél lépni az online fiókodba, itt teheted meg!

Mi az NB IoT (Narrowband IoT) ?

A dolgok internete (IoT) megváltoztatja a világunkat. A tárgyakat szoftverekkel, érzékelőkkel és kapcsolódási lehetőségekkel látjuk el, hogy egy globális hálózatban, a dolgok internetében (IoT) egyesülhessenek. Miközben az eszközök képessé válnak az adatgyűjtésre és adatcserére, különböző folyamatokon, iparágakon és országokon keresztül új ökoszisztémákba rendeződnek, és ezzel új szolgáltatások vagy teljesen új üzleti modellek kialakítását teszik lehetővé. Az IoT közismert felhasználási módjai közé tartozik az okos mérőóra, az árukövetés és a készülékmonitorozás.


Az NB IoT tulajdonságai

Számos IoT-felhasználási mód alacsony sávszélességet igényel. Az NB IoT előnyei közé tartozik az alacsony költség, a csökkentett energiafogyasztás és a jobb beltéri lefedettség. A Narrowband IoT, amely globális iparági szabványon alapul és engedélyköteles spektrumon belül üzemel, kielégíti a felhasználók nemzetközi működésre, stabilitásra, megbízhatóságra, biztonságosságra, költséghatékonyságra és jó skálázhatóságra vonatkozó elvárásait.

Az NB IoT felhasználási területei


OKOSPARKOLÁS

Becslések szerint a városok forgalmának akár 30%-át is kitehetik az éppen parkolóhelyet kereső járművezetők. Az okosparkolási megoldások alkalmazása segít a járművezetőknek időt megtakarítani, emellett lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy megfeleljenek a kihívásnak, és elegendő parkolóhelyet biztosítsanak lakosaik számára, ami növeli a bevételeket és csökkenti a forgalmat.


ELLÁTÁSI LÁNC MONITOROZÁSA

A csempészek évente több száz tonna kábítószert csempésznek be az EU és az USA területére úgy, hogy belopják harmadik felek szállító konténereibe.

A megoldás már korai szakaszban figyelmeztetést küld, ha csorbul a konténerek sértetlensége, ezzel megkönnyíti a vámosok és a fuvarozók kockázatelemzését. Az NB IoT kiválóan megállja a helyét a kikötőkre és hajókra jellemző nehéz körülmények között, ahol a hagyományos technológiák, mint a Wi-Fi vagy a GSM az energiaellátási vagy kapcsolódási korlátok miatt nem működnek. Ráadásul a globális roamingnak köszönhetően bármelyik kikötőből vagy ellátásilánc-központból gyűjthetők a sértetlenségre vonatkozó adatok.


OKOS ALMÉRŐK

A mérőórák és almérők (fűtés, gáz, víz és elektromos áram) távolból történő leolvasása nagyobb kényelmet biztosít az ingatlankezelők és a lakóépületek háztartásai számára.

Az NB IoT az épületek belsejében is lefedettséget biztosít, ami lehetővé teszi az (al)mérők közvetlen kapcsolódását anélkül, hogy helyi átjárókat kellene felszerelni és fenntartani.

Az NB IoT képességei tökéletesen kielégítik az intelligens almérők leolvasásával szemben támasztott követelményeket, mivel az alacsony energiafelhasználása sok éven át garantálja a karbantartásmentes működést, az almérők az épületek belsejében is megbízhatóan csatlakoztathatók, és az egy eszközre jutó várható teljes költség igen alacsony.


LEVEGŐMINŐSÉG MONITOROZÁSA

A levegőszennyezés olyan mindenütt jelenlévő és összetett kitettség, amely környezetünket és a lakosságot a világ minden részén érinti. Ha szeretnénk a levegőszennyezést megérteni és megelőzni, az egészségünket megőrizni, és hozzájárulni a klímaváltozás elleni harchoz, akkor feltétlenül figyelemmel kell kísérnünk a levegő minőségét nemcsak az ipari ágazatokban, hanem a közterületeken is. Ez lehetővé teszi a szennyező anyagok korai felfedezését, ennél fogva pedig a megfelelő intézkedések időben történő megtervezését, ezáltal javítva a városi területeken az életminőséget.


OKOS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS

A városok többsége a hulladék elszállítását előre rögzített menetrend szerint végzi, függetlenül attól, hogy lakossági vagy kereskedelmi hulladékról van szó. Az intelligens hulladékgazdálkodás ugyanakkor azt az elvet követi, hogy a hulladékgyűjtő tartályokat akkor kell kiüríteni, amikor tele vannak. Az érzékelők mérik az egyes hulladékgyűjtő tartályok telítettségét, és ezt az adatot az NB IoT-n keresztül elküldik egy felhőszervernek adatelemzésre és a leghatékonyabb útvonal kiszámítására. A szemétgyűjtési útvonal optimalizálásával jelentősen csökkenthetők a szemeteskocsik logisztikai költségei és az üzemanyag-fogyasztás. Ez a modell a vállalati ügyfelek számára is kifizetődő: az összegyűlt hulladék mennyisége alapján fizethetnek, ugyanakkor megelőzhető a hulladékgyűjtő konténerek túlcsordulása. A modell emellett fokozottabb környezettudatosságra ösztönöz.


VASÚTI ESZKÖZGAZDÁLKODÁS

A vasúti eszközgazdálkodási rendszerek fejlesztésének mozgatórugója az adatok iránti fokozódó igény. Ennek az IoT-megoldásnak az alkalmazásával a hőmérsékletadatokat összegyűjtik, és feltöltik egy felhőplatformra. A vasúti menedzserek egy mobilalkalmazáson keresztül férhetnek hozzá az adatokhoz, majd elemzik őket, és ez alapján riasztásokat konfigurálnak, ami javítja a karbantartási folyamataikat.


OKOS-KÖZVILÁGÍTÁS

A közvilágítási lámpák NB IoT-hálózatra történő csatlakoztatása segít az önkormányzatoknak és az autópálya-kezelő hatóságoknak, illetve a nagy bevásárlóközpontok üzemeltetőinek javítani az energiahatékonyságot és optimalizálni világítási hálózatuk karbantartását. Az áramhálózat részletekbe menő kezelése pontos és valós idejű visszajelzést ad a hálózaton belül történő minden változásról, csökkenti az energiaveszteséget és fejlett fenntartásoptimalizálási eszközöket kínál.

Az IoT-megoldás alkalmazkodik a meglévő közvilágítási infrastruktúrához, emellett érzékelők és bővítmények egész sorát felhasználva igazodik az egyes területek egyedi igényeihez.

A megoldás akár 35% energiamegtakarítást is eredményezhet, míg a karbantartási költségek akár 80%-kal is csökkenhetnek.

Lefedettségi térkép


Business IoT és M2M

Az IoT és M2M technológia olyan lehetőséget teremt, mely emberi közreműködés nélküli adatküldést és kommunikációt tesz lehetővé. A kommunikáció minden olyan gép között létrejöhet, amely a megfelelő technológiával van ellátva ahhoz, hogy bekapcsolható legyen a rendszerbe. Mivel hatalmas adatmennyiséget kell a folyamat során értelmezni és tárolni, az M2M olyan fejlődő technológiákra támaszkodik, mint a felhőalapú számítástechnika vagy a Big Data elemzés.

ico_kiegeszito_szolgaltatasok_84.svg

Érdekel megoldásunk?

Vedd fel a kapcsolatot kollégáinkkal!