Így válassz neked megfelelő okosórát

Sportos vagy elegáns, mindentudó vagy fitnesz-edző: mutatjuk, mi alapján döntheted el, melyik csuklóravalóra van szükséged!

Talán még mindenki emlékszik a Knight Rider sorozat főhősére, aki az órájába beszélve hívta magához a K.I.T.T. szuperautót. Akkoriban még nem is álmodtunk róla, hogy egyszer tényleg lehet ilyen kütyünk, mostanra azonban már könnyen beszerezhetünk egy okosórát, ami még ennél is sokkal többet tud. De hogyan igazodjunk el a funkciók és márkák között? A választás egyszerű: nézzük meg, nekünk mire van szükségünk a mindennapokban!

Kép leírása: modern okosóra

modern okosóra

KIEGÉSZÍTŐ HELYETT ÖNÁLLÓ SEGÍTŐTÁRS

Egy modern okosóra kommunikál a telefonunkkal, közvetíti az oda érkező információkat, de egyre több olyan modell létezik, amelynek már nincs szüksége a mobilunk folyamatos közelségére. A fejlesztések egy része a funkcionalitás kiterjesztését szolgálja: saját szenzorok, megnövelt kijelző, érintés- és gesztusalapú vezérlés érkezett a friss modellekbe, ezáltal már akár térképet is nézegethetünk a csuklónkon, de játékokra, zenehallgatásra is lehetőség nyílik.

Kép leírása: modern okosóra

modern okosóra

TECH-KOCKA VAGY STÍLUSOS KÖR-SZÁMLAP?

Amikor okosórát vásárolunk, az egyik választási lehetőség a külcsínnel kapcsolatos. A gyártók jellemzően kétféle kinézetet követnek, az egyik egy négyzetesebb, tech-kütyübb jellegű képet ad, míg mások inkább a klasszikus óra-formát tartották meg, amely lehetőséget ad arra is, hogy akár egy estélyen se nézzenek ki minket, amikor elővillan a csuklóravaló. A megjelenést tovább lehet finomítani azzal, hogy az okosórákra egyedi "számlapokat" töltünk le, vagy beszerzünk egyet a különféle alkalmakra szánt, sokféle stílusból merítő óraszíjak közül.

Tipp: Használd okosórádon is a mobil előfizetésedet MultiSIM segítségével

Ezentúl nem kell magaddal vinned a telefonodat sportoláskor. MultiSIM-mel az okosórádon is indíthatsz és fogadhatsz hívásokat,elolvashatod üzeneteidet, vagy akár zenét is hallgathatsz online a telefonod nélkül.

Minden a multisim-ről

Kép leírása: modern okosóra

modern okosóra

EGÉSZSÉG ÉS SZÓRAKOZÁS

A legtöbb okosóra már abban is hasonlít a mobilokhoz, hogy ezekre is telepíthetünk alkalmazásokat a zenelejátszótól a különféle fitnesz-segédekig, így lassan berendezkedhetünk egy olyan életre, amikor a telefont már sokkal ritkábban kell elővennünk a zsebből vagy a táskából, hiszen a korábban ott használt appok egy része egy mozdulattal, a csuklónkon is elérhető.

Az okosórákon manapság az egészségmegőrzés került előtérbe. Érzékelőik és a kapcsolódó speciális appok segítségével amolyan személyi edzőként működnek, figyelik a mozgásunkat, számolják az így elégetett kalóriákat. De modelltől függően akár automatikusan felismerik, épp milyen típusú mozgást végzünk és tanácsot is adhatnak a hatékonyság növeléséhez. Másrészt figyelnek a mindennapok rohanása közepette is arra, hogy az életfunkcióink mit árulnak el rólunk: a pulzus, véroxigénszint, EKG és egyéb faktorok követésével a legmodernebb típusok már arra is képesek, hogy előre figyelmeztessenek valamilyen komolyabb problémára, illetve az így gyűjtött adatokat rendezett formában továbbítani tudjuk az orvosunknak.

5 TECH TIPP, AMI SEGÍT A VÁLASZTÁSBAN

Érdemes attól a gyártótól származó okosórát választani, amely a telefonunkat is szállította:

Ezek között a leggyorsabb és legsokrétűbb az együttműködés, de ez nem azt jelenti, hogy csak így gondolkodhatunk. Ha egy másik gyártó modellje jobban tetszik, nézzük meg, mennyire kompatibilis a meglévő eszközeinkkel.

Mindig nézzük meg, van-e valamilyen aktuális akció egy kiválasztott okosórára:

Előfordul például, hogy egy adott mobiltelefonnal csomagban kedvezményesebben szerezhetjük be, ezért, ha amúgy is mobilcserén gondolkozunk, így még jobban járhatunk.

Ha mi magunk is színes egyéniségek vagyunk, legyen olyan az óránk is!

Nézzük meg, melyikhez érhetők el olyan letölthető számlapok és megvásárolható szíjak, amelyek a különféle tevékenységeinkhez szabva változtathatóak.

Használd ki maximálisan az órát:

Az okosórák szenzorai által mért adatokat sokkal hatékonyabban felhasználhatjuk, ha a mobilon vagy laptopon elérhető hozzájuk valamilyen társalkalmazás. Ilyenkor az adatok szinkronizálásával láthatjuk például egy fogyókúra eredményességét, a futásaink teljesítményének javulását, de akár élettani adatainkról is kaphatunk folyamatos képet, amely még a háziorvosunk számára is hasznos lehet, persze ezekkel az adatokkal érdemes az orvosunkhoz fordulni és további vizsgálatokat elvégezni.

Ha még nem kötelezted el teljesen magadat kezdj egy fitneszkarpánttal:

Ha egy okosóra túl nagy, esetleg túl drága, de szívesen kipróbálnánk a fontosabb funkcióit, érdemes valamilyen fitneszkarperecet megnézni: ez szintén kiváló segéd a napi mozgás során, de kedvezőbb ára és kisebb kialakítása révén megfelelő alternatíva lehet.

Nézz körül, mi kell hozzá

További okoskiegészítők ›