Drága visszahívások, más néven wangiri

Időről időre felbukkan a wangiri típusú csalássorozat, más néven „visszahívásos csalás”, amelynek célpontjai a hazai mobilelőfizetők.

A módszer megvalósítása nagyon egyszerű: egzotikus, sok esetben jellemzően afrikai (2-essel kezdődő országhívó), közép-amerikai országokból (5-össel kezdődő országhívó) hívnak hazai mobilszámokat. A nem fogadott hívás után a gyanútlan előfizető visszahívja a számot. Az így visszahívott nemzetközi, sok esetben nemzetközi emeltdíjas szám forgalma után a csalók bevételre tehetnek szert.

wangiri1.jpg

Fontos hangsúlyozni, hogy a csalók számítógépes rendszereken keresztül, automatikusan generálják a hívásokat, és véletlenszerűen - a mobilszolgáltatóktól függetlenül - választják ki a hívott számokat.

A tömegesen generált hívásokat egy-két csörgés után bontják, hogy a hívottnak minél kisebb esélye legyen a hívást fogadni. A csalók bevételre csakis akkor tesznek szert, ha ezeket a telefonszámokat visszahívják, és sikeresen felépül a nemzetközi hívás. Amennyiben nem kezdeményezel visszahívást, akkor a nem fogadott hívások veszélytelenek, nem kerülnek pénzbe.

A wangiri csalók folyamatosan alakítják, finomítják a módszerüket annak érdekében, hogy még nagyobb bevételre tegyenek szert. Számos esetben a visszahívást is automata rendszer fogadja, amely a „kicsöng”, és/vagy éppen a vonalszakadás hangját „utánozza” annak érdekében, hogy a jóhiszemű ügyfél minél tovább tartsa fenn a hívást. Van olyan módszer, amikor a visszahívás közben még csengőhangot sem hall az ügyfél, miközben a hívás mégis felépül. Ebben az esetben a hívó ügyfélnek kell bontani az általa kezdeményezett hívást, mert ha nem, akkor a hívás akár 2 órán keresztül is fennmaradhat.

Az ügyfelek tudatossága nélkülözhetetlen e csalásforma visszaszorításához, ezért javasoljuk, hogy mindig gondosan ellenőrizd a visszahívandó számot. Amennyiben ismeretlen, nemzetközi hívószámról van nem fogadott hívásod, ne hívd vissza!

Amennyiben a fenti jelenséget tapasztalod, kérjük, hogy jelezd nekünk a 1414-es telefonszámon vagy ide kattintva, online!