Digitális Nyíregyháza

A Digitális Magyarország megvalósításának első állomása Nyíregyháza, ahol a Magyar Telekom átfogó fejlesztéseket indított a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve.

A fejlesztési program pillérei: a digitális infrastruktúra, a digitális szolgáltatások és a digitális készségek fejlesztése. A fejlesztéseknek köszönhetően új lehetőségek nyílnak meg a város lakói előtt, továbbá javulhat a város hatékonysága és a vállalkozások versenyképessége is.

A Digitális Nyíregyháza alprogram keretein belül a Magyar Telekom 2015-ben saját költségén (mintegy félmilliárd forint értékben) intenzív hálózatfejlesztést hajtott végre a városban, így év végére több ezer további háztartás számára vált elérhetővé a nagysebességű, szélessávú internet. A fejlesztések 2016-ban is folytatódnak annak érdekében, hogy az ügyfelek jobb szolgáltatásminőséggel, elsősorban nagyobb adatátviteli sebességgel, a korábbinál gyorsabb internettel találkozhassanak a fejlesztéssel érintett területeken. Ez pedig egyszerűbb kapcsolattartást, gyors és biztos kép- és videóletöltést és -megosztást is jelent a gyakorlatban. A korszerű hálózaton új szolgáltatások válnak elérhetővé, így például már itt is használható lesz az interaktív tévézés számos már meglévő funkciója, mint például a megállítható és visszatekerhető élő adás, a programozható és egy gombnyomással rögzíthető műsorok, a digitális műsorújság, a Videotéka, vagy a tévé képernyőjén elérhető változatos online alkalmazások.

A vezetékes hálózatfejlesztés mellett nagysebességű 4G mobilhálózata kiépítését is folytatta a Telekom Nyíregyházán és a környékén. A 4G hálózat lakosságra vonatkoztatott kültéri lefedettsége már 99% a városban. 2015 decemberében az országban elsőként Nyíregyházán vált elérhetővé az akár 300 Mbit/sec névleges letöltési sebességű mobilinternet szolgáltatás a Telekom hálózatán. Ezt a ma Magyarországon elérhető leggyorsabb mobilinternet-technológia, az LTE-Advanced teszi lehetővé, amely a 4G következő lépcsőfokát jelenti.

A fejlesztéseknek köszönhetően megnyílik az út ahhoz, hogy Nyíregyháza digitális várossá váljon és a legújabb infokommunikációs megoldásokra alapozva még magasabb minőségű városi szolgáltatások váljanak elérhetővé, valamint még biztonságosabb, a közösségi életet támogató környezet alakuljon ki. A város digitalizálódása révén versenyképes, a magas hozzáadott értéket termelő cégeket fogadni tudó városi közeg is kialakítható. A Digitális Nyíregyháza alprogram fontos mérföldköve a digitális városi szolgáltatások kialakítása, amelyet nyertes ajánlattevőként a Magyar Telekom leányvállalata, a T-Systems Magyarország valósíthat meg.

A Telekom Okosdigitális program keretében a digitális írástudás fejlesztéséért is tesz a vállalat. Több helyi iskolában, több száz diákhoz eljutottak már a Telekom önkéntesei, hogy az internet tudatos és biztonságos használatáról tartsanak nekik előadást. Felnőttek és nyugdíjasok számára pedig 5-5 alkalomból álló, intenzív, kezdő internetezőknek szóló előadássorozatokat indít a vállalat.