Előzd meg a visszaéléseket!

Mobileszközeinket nem csak a lopás ellen kell védenünk! A készüléken tárolt adatokra, valamint a személyes adatainkra is ugyanolyan fontos ügyelni, így ezekre is vonatkoznak biztonsági javaslatok.

Részletek

Nemzetközi hívásokat indító mobil kártevők

A mobil kártevő bizonyos típusú készülékekre települve nemzetközi hívásokat indít az előfizető tudta nélkül, ezzel okozva kárt nekik. Az érintett, Magyarországon kevésbé ismert márkájú készülékek a Telekom kínálatában nem voltak soha elérhetőek, a felhasználók valószínűleg online webshopokból szerezhették be azokat. Részletek

Biztonsági hiba a globális WiFi szabványban

Mathy Vanhoef biztonsági kutató (New York University, Abu Dhabi) a napokban publikálta, hogy biztonsági réseket fedezett fel a globális WiFi protokoll szabványban. Ezek minden olyan eszközt érintenek, amelyek WiFi kapcsolaton keresztül kommunikálnak - például okostelefonok, táblagépek, számítógépek, hangszórók, routerek stb.

A biztonsági rések lehetővé teszik a "FragAttacks" vagy "Fragmentation and Aggregation Attack" néven ismert támadásokat. A jelenlegi ismeretek szerint külső támadók bizonyos mértékben visszafejthetik az adatokat egy biztonságos WiFi-kapcsolatról, vagy módosíthatják azt, és adatokat injektálhatnak a kommunikációba. Ahhoz, hogy ezt a támadást kivitelezhessék, a támadónak a WiFi hálózat hatótávolságán belül kell lennie, és be kell tudjon ékelődni az adatfolyamba a WiFi hozzáférési pont és az azzal kommunikáló eszköz közé, egy úgynevezett "Man in the Middle" támadást megvalósítva.

Ha maga az adat a kommunikáció során további titkosításra kerül, például azért, mert egy biztonságos webhellyel (pl. https protokollon keresztül) folytatott kommunikációból származik, akkor természetesen nem lehet ilyen módon manipulálni. Azt, hogy ezeket a sérülékenységeket valaha is kihasználták-e már, egyelőre nem tudni.

Mivel maga a vezeték nélküli szabvány sebezhetőségéről (designflow) van szó, az ebből eredő hibát nem lehet egyszerűen kiküszöbölni az eszközbeállítások módosításával, ezért szoftverfrissítésre van szükség. A Magyar Telekom ügyfelei biztonsága érdekében kiemelten foglalkozik a témával, és már együtt dolgozik a gyártókkal és beszállítókkal annak érdekében, hogy a hibajavító csomagok mielőbb kiadhatóvá, és ügyfeleik számára elérhetővé váljanak. Ahogy a frissített szoftververziók rendelkezésre állnak az általunk értékesített vagy bérelt eszközökhöz, azonnal értesítést fogunk adni erről.

A Magyar Telekom által használt eszközöket is frissíteni fogjuk, amint ez lehetővé válik, hogy felhasználóink minél hamarabb a lehető legjobb védelmet élvezhessék.

A Magyar Telekom követi a Wi-Fi Szövetség ajánlását, és a gyártók által elérhetővé tett frissítéseket implementálja a Wi-Fi eszközökhöz, például noteszgépekhez, hangszórókhoz és okostelefonokhoz.

SMS-ben küldött kártékony alkalmazások

Az SMS-ben kapott link egy olyan oldalra vezet, ahol egy kártékony alkalmazást tudsz letölteni, ami megfertőzi a telefonodat. Részletek

csalas_huseg.JPG

Visszaélés a Telekom nevével, Hűségprogramra hivatkozással

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy ismeretlenek igyekeznek visszaélni a Telekom nevével, a hűségprogramra hivatkozással, ahol nagy értékű nyereményt (jellemzően mobilkészüléket) ígérve, futárszolgálati díj címen befizetésre hívják fel a Telekom ügyfeleit. Részletek