Milyen a jó internethasználat?

 

Az internet sebességét és stabilitását még néhány olyan tényező is befolyásolhatja, amire használat során nem árt odafigyelni ahhoz, hogy jó legyen a net.

Párhuzamos használat, hálózati túlterhelés

Párhuzamos használat, hálózati túlterhelés

Az egyszerre használt eszközök és alkalmazások számától nagyban függ az általad használt eszközön a net sebessége. Elméletileg előfordulhat, hogy többen vagytok a hálózaton...


Tovább olvasok

Az egyszerre használt eszközök és alkalmazások számától nagyban függ az általad használt eszközön a net sebessége. Elméletileg előfordulhat, hogy többen vagytok a hálózaton, mint amennyi felhasználót ki tud szolgálni a HGW vagy a router, de a modern eszközöknél ez nem lehet probléma.

Több párhuzamos film- vagy fájl letöltésével, több párhuzamos videókonferenciával előfordulhat a hálózat túlterhelése, ilyenkor lassulás, akadozás tapasztalható.

Kábeles vagy vezeték nélküli csatlakozás

Bármennyire is jó a Wi-Fi, ha egy állandó helyről (pl. íróasztalon lévő munkaállomás) csatlakozol a netre, ami közel van a HGW-hez (digitális elosztóhoz) vagy routerhez...


Tovább olvasok

Bármennyire is jó a Wi-Fi, ha egy állandó helyről (pl. íróasztalon lévő munkaállomás) csatlakozol a netre, ami közel van a HGW-hez (digitális elosztóhoz) vagy routerhez, javasolt, hogy ilyenkor számítógépedet, nyomtatódat, stb. inkább vezetéken, ethernet kábellel csatlakoztasd a központi egységhez. Ez a kábeles kapcsolat megfelelően stabil, zavartalan és gyors ahhoz, hogy a díjcsomagodban foglalt maximális sebességet minél inkább kihasználhasd.

Javasoljuk, hogy közvetlenül a Telekom által biztosított HGW Ethernet portjához csatlakoztasd a saját eszközeidet. Bizonyos, régebbi eszközök lehet, hogy egy korábbi Ethernet szabványt használnak. Ezek sebessége kisebb is lehet, mint amilyen maximális sebességű szolgáltatásra előfizettél.

Csatlakozás
Kábelek minősége és állapota

Kábelek minősége és állapota

Ellenőrizd, hogy milyen Ethernet kábeleket használsz! Javasoljuk, hogy az ún. CAT5e vagy ennél magasabb (pl. CAT6) jelölésű kábelt használj. A régebbi kábelek...


Tovább olvasok

Ellenőrizd, hogy milyen Ethernet kábeleket használsz!
Javasoljuk, hogy az ún. CAT5e vagy ennél magasabb (pl. CAT6) jelölésű kábelt használj. A régebbi kábelek csökkenthetik az elérhető sebességet. A kábelek állapota is fontos.

Megtört, szakadt vagy sérült kábelek miatt is lassulhat a net. Az ethernet kábel ellenálló, de vigyázni kell rá, ne tegyél rá bútort, ne tedd ki állandó terhelésnek. A helyiségen belüli optikai kábel viszont kifejezetten érzékeny, azt mindennemű fizikai behatástól védeni kell.

Ha a telephelyeden kívüli kábellel kapcsolatban sérülést látsz, kérjük, jelentsd az ügyélszolgálatunknak.

Lassú weboldal vagy szerver

Fontos tudni, hogy nem kizárólag az internetkapcsolat minősége határozza meg egy weboldal/egyéb internetes alkalmazás betöltésének a sebességét, hanem a kiszolgáló...


Tovább olvasok

Fontos tudni, hogy nem kizárólag az internetkapcsolat minősége határozza meg egy weboldal/egyéb internetes alkalmazás betöltésének a sebességét, hanem a kiszolgáló szerver sebessége (az a kiszolgáló, ahol a weboldal, a letöltendő internetes tartalom/adatok megtalálhatók).

Amennyiben az adott kiszolgáló túlterhelődik, mert például az adott weboldalt - főleg külföldi játékszerverek - túlságosan sokan látogatják meg egyszerre, lassabban vagy egyáltalán nem fog betöltődni.

Ha szeretnél meggyőződni arról, hogy az adott kiszolgálóval, vagy az internetkapcsolattal van-e probléma, nyiss meg egy másik weboldalt.

Lassú weboldal vagy szerver
VPN

VPN

Munkahelyi internetezésnél egyre inkább elterjedt megoldás, hogy a számítógép/laptop egy VPN-kiszolgáló segítségével -biztonságos, titkosított kapcsolaton keresztül- csatlakozik...


Tovább olvasok

Munkahelyi internetezésnél egyre inkább elterjedt megoldás, hogy a számítógép/laptop egy VPN-kiszolgáló segítségével -biztonságos, titkosított kapcsolaton keresztül- csatlakozik a keresett webhelyhez. Mivel egy köztes kiszolgálón keresztül folyik az adatforgalom, annak az áteresztő képessége is befolyásolja a tapasztalt sebességet, sokszor jelentős lassulást okozva.

Eszközök, készülékek újraindítása

Bizony még a legjobb eszközöket is érdemes néha újraindítani, legyen szó például a mobilunkról vagy laptopunkról. Különösen az internet szakadozása...


Tovább olvasok

Bizony még a legjobb eszközöket is érdemes néha újraindítani, legyen szó például a mobilunkról vagy laptopunkról. Különösen az internet szakadozása, belassulása vagy túlmelegedés esetén célszerű ezt megtenni, gyakran tapasztaljuk, hogy egy újraindítás után megszűnik az addigi probléma és így a vele járó bosszúság.

Eszközök, készülékek újraindítása

INTERNETEZÉSI KISOKOS

1. Mi az a sávszélesség és mit jelent a le- és feltöltési sebesség?

A sávszélesség az adott idő alatt elküldhető vagy fogadható adatok maximális mennyisége. Vagyis megmutatja, hogy egy másodperc alatt mekkora adatmennyiség vihető át. Egy hálózat esetében két tényezője van: a letöltési és a feltöltési sebesség. Ez gyakran eltérő.

Az internet-csatlakozásod sebességét megmérheted a szelessav.net oldalon, ami csak hozzávetőleges eredményt ad a pillanatnyi állapot alapján, amit számos körülmény (pl. a mérésre használt eszköz) befolyásolhat. A mérés eredményét Mbit/s vagy kbit/s egységben kapjuk.


Kérjük, a méréshez vedd figyelembe a következő tanácsokat:
A mérés idejére minden más forgalmat állíts le a hálózatodon (TV, tablet, laptop stb.) és mérj a Telekom mérőszerverén.
A méréshez lehetőleg asztali számítógépet vagy laptopot használj, a sárga színű UTP kábellel összekötve, amit a Telekomos eszköz mellé adtunk. Ha a mérés után javulás tapasztalható, akkor valószínűleg túl volt terhelve a hálózatod.
Ha WiFi-n keresztül mérsz, akkor a mérés időtartama alatt lehetőleg minél közelebb (1m-en belül) tartózkodj a WiFi routeredhez. Ha itt gyors sebességet mérsz, próbálkozz másik méréssel közeledve addig a pontig/szobáig, ahol a problémát tapasztaltad. Ha menet közben megjavul, akkor valószínűleg túl volt terhelve a WiFi hálózatod.
Végezz ellenőrző méréseket is!

2. Mi a maximális sebesség?

Maximális sebességnek nevezzük az adott előfizetéssel az előfizetői hozzáférési ponton elérhető legmagasabb adatátviteli sebességet, melyet a felhasználó a szolgáltatás igénybevétele során megtapasztalhat. Ez általában az alkalmazott technológia vagy a hálózati infrastruktúra által meghatározott felső korlát, amely ideális feltételek esetén érhető csak el pl. a hálózat kevésbé leterhelt állapotában.

3. Mi a minimális sebesség?

A minimális sebesség a szolgáltató által az adott előfizetői hozzáférési ponton biztosított legalacsonyabb le-és feltöltési sebesség, amely minden esetben az előfizető rendelkezésére áll. A minimális sebességet a szolgáltatónak még a legkedvezőtlenebb feltételek között, a legnagyobb forgalmi terheltség esetén is biztosítania kell.

4. Mi a különbség az egyes sebességértékek között?

Az általad tapasztalt sebesség rendszerint a minimális és maximális sebesség közé esik, legtöbbször elérve, vagy meghaladva a rendes körülmények között elérhető sebességet. A tapasztalt sebesség mértéke függ az adott időben fennálló netforgalomtól, az eszközödön futó online alkalmazásoktól, valamint külső és helyi körülmények is döntően befolyásolhatják:

Külső körülmények lehetnek például
a szolgáltató hálózatának műszaki jellemzői és állapota (pl. esetleges kábelhibák, szerverek működése, stb.), és az adott hálózati szakaszt egy időben használó előfizetők száma;
a letöltendő internetes tartalmat biztosító tárhely kiszolgálási képessége, és az arra egy időben csatlakozó felhasználók száma. Egy külföldi vagy népszerű website adott esetben lassabb lehet, mint egy kevésbé látogatott. A külföldi oldalak betöltési sebességét a nemzetközi irányok terheltsége is befolyásolja.

Helyi körülmények lehetnek például
a telephely hálózat kialakítása és beállításai;
több eszköz egyidejű csatlakozása a hálózathoz (ekkor a szolgáltató által biztosított sebesség – beállításoktól függően – az eszközök igényeihez mérten oszlik szét)
az hálózatot használó számítógépen futó alkalmazások, illetve egyéb hálózati forgalom;
a hálózatra csatlakozó eszközök műszaki lehetőségei
vezeték nélküli hálózatok esetén az alkalmazott Wi-Fi technológia. Nem mindegy, hogy közelről, vagy távolabbról, falakon, ajtókon át csatlakozol a Wi-Fi-re. Ilyen helyeken csökken a net sebessége.

5. Milyen típusai vannak az üzleti vezetékes internetnek?

A leggyakoribb vezetékes szélessávú internet technológiák Magyarországon:

Az ADSL/VDSL technológia a régebbi telefonhálózat rézkábelein keresztül biztosítja az internet-elérést, amelynek sebessége erősen limitált.
A kábeltévé hálózatok koax kábelein keresztül stabil szélessávú szolgáltatást érhetsz el.
Az optikai elérés biztosítja a legnagyobb sávszélességet. A maximális letöltési sebesség elérheti a 2 Gbit/s-ot, a maximális feltöltési sebesség pedig meghaladhatja az 1 Gbit/s-os értéket.

6. Hogyan működik a hálózat?

Az üzleti vezetékes előfizetéseknél általában háromféle eszközt használunk. A modem (kábel/xDSL/optikai), a router és a hálózatra csatlakoztatott felhasználói eszközök (pl. számítógép, notebook, okostévé, okostelefon). A modem biztosítja a szükséges jelátalakítást a belső hálózat és a szolgáltatói hálózat között. A vezetékes hálózatokban gyakran alkalmaznak olyan kombinált eszközöket (home gateway), amelyek egy dobozon belül tartalmazzák a modemet, a routert és a több eszköz csatlakozását lehetővé tévő adatátviteli kapcsolót (switchet) és a Wi-Fi routert. Ez a kompakt, többfunkciós eszköz önmagában képes kiszolgálni egy helyi hálózatot.

7. Késleltetés, mit jelent?

Miután egy adatcsomag elküldésre került, a számítógép visszaigazolást vár attól a géptől, amelyikre az adat küldve lett, ezt az időszakot nevezzük késleltetésnek (angol szóval latency). A túl nagy késleltetés problémákat okozhat egyes szolgáltatások igénybevétele során, például, ha élő beszélgetést szeretnénk folytatni az interneten, vagy online játékot szeretnénk játszani.

8. Wi-Fi-s fogalomtár

SSID: Az SSID a Wi-Fi hálózat neve, ami lehet az eszköz által meghatározott, de Te is beállíthatod.

Frekvencia: A Wi-Fi rádiójelei szabvány szerint meghatározott frekvencia-tartományokban leggyakrabban a 2,4 és az 5 GHz-en terjednek. A 2,4 GHz-es tartomány rendkívül telített, az 5 GHz-es stabil és akár kétszer olyan gyors is lehet. A mai routerek többsége mindkét tartományt képes kezelni. 2,4 Ghz-en nagyobb lefedettség érhető el alacsonyabb sebesség mellett, míg 5 GHz-en kisebb lefedettség, de nagyobb sebességgel.

Titkosítás: Ha egy Wi-Fi hálózatra csatlakozni szeretnél, általában meg kell adnod egy jelszót. A Wi-Fi technológiák kódolva továbbítják az adatokat az eszközök között. Erre amiatt van szükség, mert egyébként rendkívül egyszerű lenne a hálózaton sugárzott adatokat “elfogni” és értelmezni. Az évek alatt több titkosítási megoldást alkalmaztak:

WPA3: a jelenleg használt legbiztonságosabb titkosítási technológia a Wi-Fi eszközökhöz
WPA2: sok jelenlegi készülékben elérhető, biztonságos titkosítási technológia
WPA: a WPA2 elődje, átmeneti megoldásként szolgált
WEP: elavult titkosítási forma, a régi eszközök gyakran csak ezt támogatják. Ma már nem használjuk, mivel sebezhető, könnyen feltörhető, a legtöbb eszközben nincs is engedélyezve.

WPS: A WPS egy megoldás, amely segítségével a felhasználók egyszerűbben csatlakoztathatják készülékeit a hálózathoz, gyakran egyszerűen egy gomb lenyomásával.