Insights

Insights

Iparági megoldások

Innovációs sikertörténetté vált a Telekom és a Waberer’s Csoport együttműködése

Sima disztribúciós tevékenységgel indult, komplex logisztikai szolgáltatásokkal bővült, mára pedig közös innovatív megoldások fejlesztéséig jutott el a Magyar Telekom és a Waberer’s Csoport 15 éve tartó együttműködése. A vállalatok digitális szolgáltatója a piacvezető logisztikai szolgáltató szerteágazó informatikai és telekommunikációs igényeinek egyik stratégiai támogatójává vált.

{{'2023-04-19' | formatDate}}

Veress Sándor

Iparág

Ipar

Szolgáltatások

Iparági megoldások

A 2020-ban elindított okostargoncaprojekt mellett számos stratégiai jelentőségű részterületen támogatja a Telekom szakértő tanácsadóként a digitális előrelépésben, illetve átállásban a magyar logisztikai szektor piacvezető szolgáltatójának számító Waberer’s-t. Ebbe a gyengeáramú kábelezés vagy az informatikai infrastruktúra modernizációja ugyanúgy beletartozik, mint az olyan innovatív megoldások, amilyen a Kardex automata rendeléskezelő rendszer.

Az ezredforduló előtt még csak országos disztribúciós szolgáltatásokat nyújtott a Magyar Telekom jogelődjének a Matávnak a Waberer’s Csoport leányvállalatának jogelődje a Waberer’s logisztika. Az együttműködés azonban 2008-ban jóval szorosabbá vált, amikor a piacvezető hazai logisztikai szolgáltató lett az első a T-Mobile szervizlogisztikai tenderén. 2010-től ez kibővült a vezetékes és mobil hálózati anyagok raktározásával és disztribúciójával.

⁣Időközben megsokszorozódott a raktározási igény is: a Waberer’s leányvállalatának, a WSZL budapesti logisztikai központjába a kezdeti 5000 m2-ről, 7000 m2-re majd 2021-ben már 14 000 m2-re emelkedett az igénybe vett raktár terület. Jelenleg három meghatározó termék csoportból áll az itt raktározott termékek köre: egyfelől a Magyar Telekom webshopjában vagy boltjaiban megvásárolható termékek, másfelől az otthoni szolgáltatásokhoz szükséges berendezések, harmadrészt a vezetékes és mobil hálózat építéséhez és üzemeltetéséhez felhasznált eszközök és berendezések.

⁣ Új szintre emelte a két vállalat kapcsolatát a 2020-ban elindított okostargonca-projekt. A Microsoft Azure platformra épülő SmartTruck segítségével a Waberer’s csoport leányvállalatának, a WSZL négy telephelyének 14 különböző raktárában szolgálatot teljesítő, több gyártótól származó, eltérő típusú, közel 400 gépes targoncaflottáját optimalizálta. Ehhez első lépésében szenzorokat tartalmazó, Wi-Fi-n vagy mobilhálózaton kommunikáló okosdobozokkal szerelték fel a munkagépeket. A jármű helyzetéről és kihasználtságáról szerzett valós idejű információkhoz a Magyar Telekom olyan háttérrendszert kapcsolt a Pozi Development Kft. segítségével, amelyből valós időben és utólag is szinten mindent meg lehet tudni a járművekről.

⁣A felhőalapú flottamenedzselő eszköz leegyszerűsíti a járműpark elosztásának, kihasználtságának, vagy akár szervizelési feladatainak előre tervezését, miközben az is garantálható, hogy kizárólag a megfelelő képzettségű és a szükséges jogosultsági beállításokkal rendelkező kollégák használhassák a gépeket. A rendszerből kinyerhető adatok további elemzésekhez használhatók fel a Waberer’s vállalatirányítási rendszereiben.

A fentieken túl számos egyéb stratégiai jelentőségű részterületen támogatja szakértő tanácsadóként a digitális előrelépésben, illetve átállásban a magyar logisztikai szektor piacvezető szolgáltatóját a Magyar Telekom. Legyen szó gyengeáramú kábelezésektől vagy az informatikai infrastruktúra modernizációjáról, esetleg olyan innovatív megoldásokról, mint a Kardex automata komissiózó rendszer.

A közös fejlődés újabb mérföldkövét jelentő, minimális emberi beavatkozást igénylő automata rendelést kigyűjtő megoldást a Magyar Telekomhoz beérkező online, lakossági megrendelések kezelésére állítják hamarosan üzembe a Waberer’s leányvállalatának, a WSZL budapesti logisztikai központjában. A megoldás nagy előnye, hogy a raktárban dolgozóknak nem kell információval rendelkezniük a keresett termékről, sem arról, hogy melyik polcon van, és arról sem, van-e egyáltalán belőle: a mozgópolcos rendszer mindent automatikusan intéz egészen a szállítás mozzanatáig.