Tudatos internetezés

Gyermekekre leselkedő veszélyek az interneten

Az internettel, az online világgal való elkerülhetetlen megismerkedés új fejezetet jelent a gyerekek életében. Legyünk ott velük, amikor az első lépéseket megteszik! Fedezzük fel együtt az egyes oldalakat, nézzük meg, milyen lehetőségek lehetnek érdekesek számukra. A kicsiket leginkább a tematikus gyerekoldalak: a zenék, videók, játékok érdekelhetik, míg a nagyobbaknak a közösségi oldalak, blogok, fórumok érdekesek.

Tisztázzuk a gyerekekkel, hogy nem minden igaz, amit az interneten olvashatnak : mindennek több szempontból, több oldalt megnézve érdemes utánajárni. Tudatosítsuk: csak mert egy weboldal jól néz ki, nem biztos, hogy igaz is. Ilyen jól hangzó, mégis hamis internetes hír a hoax is (nagyjából kacsának vagy városi legendának magyarítható): látszólagos tényekkel alátámasztott szenzációs hír, aminek általában semmi alapja sincs. Hívjuk fel a figyelmüket a levélszemétre (spam) is: a szenzációs ajánlatok, személyesnek tűnő megkeresések adatvadászat céljára szolgálnak csupán. A spamet a spamszűrő hatékonyan távol tudja tartani a levelezőprogramunktól, de a legtöbb ingyenes levelező jól működő saját spamszűrővel rendelkezik. A spam különleges típusa az úgynevezett nigériai levél : a hatalmas haszonnal kecsegtető ajánlat fejében a levél írója pénzt kér előre a címzettől (amit az természetesen sohasem lát viszont).

A fájlletöltésekkel kapcsolatban hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy – amellett, hogy veszélyt jelenthet a számítógépnek – bűncselekménynek minősülhet egy-egy nem jogtiszta tartalom megszerzése. Sor kerülhet webáruházban történő vásárlásra is: ilyenkor tanácsos a banknál igényelhető webkártyávalfizetni, illetve plusz biztonsági szintként igénybe venni olyan szolgáltatást (ilyen a népszerű PayPal), ami garanciát vállal a vásárlásokkal kapcsolatban.

A chatszobákkal, csevegőprogramokkal kapcsolatban készítsük fel a gyerekeket arra, hogy nem mindenki az, akinek kiadja magát. Bármilyen kétértelmű, trágár, rasszista, uszító megjegyzés esetén forduljanak a moderátorhoz (chatszobák), de a megfelelő oldalakon (saferinternet.hu, biztonsagosinternet.hu, kek-vonal.hu) lévő pánikgombbal mindez jelenthető is. Mindenképpen kerülendő az ilyen beszélgetések során a személyes adatok (lakóhely, telefonszám) kiadás, fényképek és videók, élőkép megosztása.

Még mielőtt a gyerekek kialakítanák a profiljukat a közösségi oldalakon, érdemes néhány dolgot tisztázni velük. Minden egyes, az internetre feltöltött tartalom megmarad valahol, így nagyon átgondolandó, mit tesznek közzé magukról. Jó, ha tudják, hogy a személyes adatokat (cím, telefonszám) sem szabad megosztani, mert visszaélhetnek vele (akár adathalászok is). Ugyanígy a helyzetmegjelölés is kerülendő. Érdemes olyan jelszót használni, ami nehezen kitalálható, és semmilyen körülmények között nem szabad átadni senkinek. Ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy mások a profiljukba belépve a nevükben írnak megjegyzéseket, töltenek fel képeket, videókat. Fontos a regisztráció után, az oldal adatvédelemmel foglalkozó részénél meghatározni, ki láthassa az adatokat – és jó tudni, hogy ez minden egyes feltöltött képnél és videónál beállítható. Az általuk károsnak ítélt tartalmakat pedig azonnal jelenteni tudják az oldal üzemeltetőjének. És ami ismét csak egyértelmű számunkra, de a gyerekeknek nem az: online életünk teljesen valóságos, amennyiben a felelősségről van szó. Az online tevékenység nem virtuális, az itt folytatott beszélgetések természetesen az oldalról kilépve is folytatódhatnak.

Ennek egyik szélsőséges példája az online zaklatás ( cyberbullying), amit általában kihívó, erotikus képek, kétértelmű videók közzététele, sértő megnyilvánulások váltanak ki. Ilyenkor az ellenséges megjegyzések, szexuális ajánlatok, csúfolódás, akár kiközösítés elkíséri az áldozatot a valós térbe, az iskolába is. Ez egy rendkívül veszélyes folyamat: az elszigetelődő gyerek depresszióssá válhat, de akár az öngyilkosság gondolatáig is eljuthat. Ilyen esetekben szerencsés az a szülő, akit a gyereke beavat, hiszen segítséget tud neki nyújtani. Ám mindenképpen gyanús, ha egy gyerek kerül bizonyos közösségeket, nem akar iskolába menni, indokolatlanul levert – feltétlenül tisztázzuk, mi ennek az oka.

A zaklatással kapcsolatban néhány dologra érdemes felkészíteni a gyerekeket. Fontos, hogy ha megtörténik, ne essenek pánikba: ne válaszoljanak a zaklatónak, inkább készítsenek képet (print screen) a monitorról, hogy bizonyítani tudják a zaklatás tényét. Léteznek olyan oldalak (kek-vonal.hu, saferinternet.hu), ahol úgynevezett pánikgomb működik: ha veszélyes helyzetbe kerülnek a neten a gyerekek, itt tudják jelenteni, illetve segítséget kérni. Fontos, hogy a gyerekek szóljanak a szülőknek is, akik a zaklató szülei, illetve az iskola bevonásával próbálják megoldani a helyzetet. Elengedhetetlen, hogy ilyenkor a szülők – bármi is legyen a zaklatás alapja – becsüljék meg a gyereküktől kapott bizalmat, és ne akarják őt büntetni a kialakult helyzetért.

Szülőknek és gyerekeknek közösen nyújt segítséget a mobilozási, internetezési szokásokra rákérdező kérdőív (PDF, 0 B) . Az egyes pontok megválaszolása során számos kérdés, probléma vetődhet fel, ami előzőleg talán nem került elő. Érdemes együtt elolvasni és válaszolni a kérdésekre!

Hogyan segíthet a technika?

A biztonságos tartalomhasználathoz az eszközök – tévé, számítógép, okostelefon – biztonságossá tétele is hozzátartozik. A Telekom mindent megtesz azért, hogy saját eszközeivel is segítse e téren a szülőket. Szolgáltatásaink között különféle szűrőprogramok is megtalálhatók.A számítógépek esetében elengedhetetlen a megfelelő tűzfal és vírusirtó használata. Utóbbi esetében fontos a rendszeres programfrissítés. Ezek mellett az adatvédelem részét képezik a jelszavak : soha ne válasszunk egyszerű, a személyünkhöz kötődő, könnyen kitalálható adatsort.

A gyerekek védelmének érdekében érdemes olyan – ingyenesen elérhető szűrőprogramot is telepíteni a gépre, mely képes blokkolni a felnőtt-tartalmakat. A beépített szülői felügyelet funkció egy jelszó segítségével teszi lehetővé a szülők által nemkívánatosnak tartott oldalak letiltását.

További tippeket, a témával kapcsolatos bővebb olvasnivalót itt találhat