Legyélteis! Most generációs

Legyélteis! Most generációs

A Telekomnál hiszünk abban, hogy az internet magabiztos használatával mindenki többet érhet el a saját életében. A Legyélteis! Most generációs programunkban középiskolás diákok mutatják meg az idősebbeknek, hogy az okoseszközök, az internet és az online megoldások használata egyszerűen elsajátítható és korlátlan lehetőségeket biztosít.

Fontosnak tartjuk, hogy a digitális ismeretekkel kevésbé rendelkező társadalmi csoportok – például az idősebbek - is megismerjék a digitális világot és hozzáférjenek a technológia nyújtotta lehetőségekhez, mint a közösségi élmények, kapcsolattartás, információ, szórakozás. Tudjuk, hogy legtöbbjüknek ehhez támogatásra és útmutatásra van szüksége. Kézenfekvő, hogy ezt a segítséget olyanoktól kapják meg, akik a legotthonosabban mozognak ezen a terepen, vagyis a fiataloktól.

A Legyélteis! Most generációs program célja, hogy generációkon átívelően elérhetővé váljanak a digitalizáció nyújtotta lehetőségek a hozzáférés biztosításán túl a digitális kompetenciák fejlesztése által is. Fontosnak tartjuk, hogy a digitális ismeretekkel kevésbé rendelkező társadalmi csoportok – például az idősebbek - is megismerjék a digitális világot és hozzáférjenek a technológia nyújtotta lehetőségekhez, mint a közösségi élmények, kapcsolattartás, információ, szórakozás. Tudjuk, hogy legtöbbjüknek ehhez támogatásra és útmutatásra van szüksége. Kézenfekvő, hogy ezt a segítséget olyanoktól kapják meg, akik a legotthonosabban mozognak ezen a terepen, vagyis a fiataloktól, akik szívesen fordítják idejüket hasznos segítségnyújtásra.

Ezen gondolkodás mentén egy olyan programot alakítottunk ki, amely során az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében a diákok nyugdíjas közösségek tagjainak tartanak digitális képzéseket. A foglalkozások során a diákok kinek-kinek a saját tudásszintjéről indulva és érdeklődése alapján bevezetik az időseket az aktív eszköz- és internethasználatba, megismertetve őket olyan digitális megoldásokkal, amelyek a mindennapi életük során valós segítséget nyújtanak számukra.

A kezdeményezés olyan lehetőséggel bővíti a diákok számára önkéntes tevékenységeik körét, amely alacsony belépésű küszöbű, mégis nagy társadalmi hasznossággal bír, miközben valódi sikerélményt nyújt. A foglalkozásokon nem csak a fiatalok adnak át tudást az idősebbeknek, a közös munka során ők is rengeteget tanulnak, fejlődik kommunikációs készségük, empátiájuk, együttműködési készségük, valamint olyan képességeik is kialakulnak, mint a kritikus gondolkodás, a komplex problémamegoldás vagy a kreativitás.

A program során kiemelt figyelmet fordítunk a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány bevonásával kialakított gyermekvédelmi irányelvek betartására, ennek érdekében a résztvevők e-learning oktatásban is részesülnek, ezzel is elősegítve a tudatos internethasználatot.

A diákok felkészítéséhez részletes tematikát, valamint egy online jelentkezési felületen keresztül megszervezett alkalmakat biztosítunk.

Az idősebbek számára szintfelmérő kvíz áll rendelkezésre az igényeiknek megfelelő tananyag meghatározásához.

A koronavírus járvány okozta karantén időszak alatt megkezdtük az oktatások online síkra terelését, hogy ezzel is csökkentsük az otthon tartózkodó idősek izolációját. Innovatív megoldásokkal pl. élő video chat, ill. Viber alkalmazás használatával teremtünk lehetőséget a nyugdíjasoknak a kérdezésre, a diákoknak pedig a tudásuk átadására. A diákok által készített online tananyagok pedig bárki számára hozzáférhetők a program weboldalán.