Két tőzsdei díjat nyert a Matáv

Budapest, 1999. december 18.

1999-ben a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a Matáv-ot minősítette az év Legjobb Tőzsdei Kibocsátójának, és a vállalat 1998-as éves jelentését tartotta a legjobbnak a tőzsdén jegyzett cégek hasonló kiadványai közül. A Legjobb Tőzsdei Kibocsátó elismerést a vállalat a tavaszi részvényeladás sikere alapján kapta.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 1999 júniusában értékesítette a Matáv Rt.-ben birtokolt 5,75%-os részvénycsomagját. A külföldi és hazai intézményi, valamint belföldi magánbefektetők számára felajánlott 59,5 millió darab részvény eladásával összesen mintegy 315 millió dolláros (75,5 milliárd Ft) bevételhez jutott a privatizációs szervezet.

A tranzakció során kiemelt figyelmet élveztek a hazai magánbefektetők, ezt jól jelezte a számukra kidolgozott és többségük által igénybe is vett részletfizetési konstrukció, illetve a gyorsított jegyzési lehetőség is.

A sikeres részvényértékesítés a nemzetközi pénzvilág figyelmét ismét Magyarországra irányította. Olyan befektetőket is megnyert a Matáv-részvény, akik korábban nem voltak jelen a magyar piacon. A tranzakció eredménye bizonyította, hogy a Matáv erős versenyhelyzetben is képes sikeresen elnyerni a nemzetközi befektetők bizalmát.

Az előző évben szintén a Matáv nyerte el ezt a címet. Tavaly az 1998. márciusi kötvénykibocsátás sikere alapján minősítette a Budapesti Értéktőzsde 1998 Legjobb Tőzsdei Kibocsátójának a Matáv-ot. 1998 márciusában a Matáv 4 milliárd forint alapösszegben 1 éves futamidejű fix kamatozású, valamint 8 milliárd forint alapösszegben 5 éves futamidejű változó kamatozású kötvényt bocsátott ki. A kötvénykibocsátás célja a forinthitelek arányának növelése volt a hitelportfólión belül.

A MATÁV első ízben 1997-ben, a tőzsdei bevezetés sikere nyomán nyerte el az év Legjobb Tőzsdei Kibocsátója címet. A számos új megoldást tartalmazó tranzakció keretében belföldön több mint 156 ezer új tulajdonos vásárolt MATÁV-részvényt Magyarország történetének legnagyobb részvényjegyzése során. A tulajdonosok - a MagyarCom és az ÁPV Rt. - a jegyzett tőke 26%-át értékesítették világszerte, mintegy 1 milliárd dollár értékben. A MATÁV a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett legnagyobb értékű vállalat lett, és az első közép-európai cégként jelent meg a New York-i Értéktőzsdén.