Tudatos mobilhasználat

Gyermekek és a mobiltelefon

A mobilhasználat ma már egészen fiatal korban kezdődik, sok általános iskolást is telefonnal engednek el otthonról. Tartalomhasználat szempontjából lényegében nem különbözik a számítógépektől, de magával az eszközzel kapcsolatban érdemes néhány dolgot átbeszélni a kicsikkel.

A telefonok nagy része ma már okostelefon, így meglehetősen értékesek (a rajtuk tárolt adatok pótolhatatlanságát nem említve). Mindenképpen ajánlatos PIN kódot (ez a SIM kártyát védi) és biztonsági kódot (a készülék védelmére szolgál) beállítani rajtuk. A kódok ne legyenek könnyen kitalálhatók (egyszerű számsorok, születési dátum). Ha az óvintézkedések ellenére mégis ellopnák a mobilt, be kell jelenteni a rendőrségen, illetve kérni a letiltását a szolgáltatónál. Telefont kölcsönadni sem jó ötlet. Még ha viccből is, de zaklatásra is felhasználhatják, viszont az esetleges feljelentés után a rendőrség a telefon tulajdonosát teheti felelőssé.

A Wi-Fiés a Bluetooth teszi lehetővé a mobiloknak a vezeték és mobilhálózat nélküli kommunikációt egy másik eszközzel. Ami egyúttal adatátvitellel jár, ezért elengedhetetlen, hogy az adatok – képek, üzenetek, címlista – védelme érdekében a gyerekek mindig kapcsolják ki a wifit és a Bluetootht a készülékeken. Sajnos már léteznek mobiltelefonra írt vírusok, melyek e két technológiát használva jutnak el a mobilokra. Hogy a közösségi oldalakon ne jelenjen meg egy-egy bejegyzésnél, hol jár éppen a gyerekünk, érdemes a helyzetmegjelölést is kikapcsolni a készüléken. A felhő szolgáltatás – azaz az adatok különböző szervereken való tárolása – inaktiválásával pedig elkerülhető az adatok adatfelhőbe való elmentése, így törlésük után már nem kerülhetnek elő az internetről.

A gyerekek adataihoz tartoznak a róluk telefonnal készített fotók is. Mondjuk el nekik, hogy csakis abeleegyezésükkel fotózhatják le őket mások, illetve tehetik közzé a róluk készült képeket. (Ez természetesen fordítva is igaz: nekik is mindig meg kell kérdezniük a másikat, mielőtt fényképeznének.)

Nem tartozik szorosan a biztonságos mobilozáshoz, de érdemes elmondani néhány szabályt a gyerekeknek arról, mikor érdemes és mikor kell lenémítani, illetve kikapcsolni a telefont. Mindenképpen érdemes némítani orvosi rendelőben, színházban, moziban, egyéb előadáson, múzeumban, könyvtárban, templomban. Hasznos olyankor is, amikor a készülék ottmarad valahol – akár elzárva. Ki kell kapcsolni olyan helyeken, ahol egyéb készülékeket zavarhat meg: kórházban, repülőn, és természetesen iskolai órákon is.

Előfordul, hogy a gyerekek a szüleik okostelefonját használják böngészésre vagy játszani. Ilyenkor jó, ha az alkalmazásboltban beállított fiókunkból kilépünk, ezzel elkerüljük, hogy a gyerekek tudtunkon kívül költekezzenek.

Sok gyerek azért kap mobiltelefont, hogy veszély esetén is elérhetőek legyenek, illetve ők elérhessék a szüleiket. Egy kis segítség ilyen esetekre a UNICEF HELPAPP . Tanácsos a telefonra telepíteni.

Szülőknek és gyerekeknek közösen nyújt segítséget a mobilozási, internetezési szokásokra rákérdező kérdőív. Az egyes pontok megválaszolása során számos kérdés, probléma vetődhet fel, ami előzőleg talán nem került elő. Érdemes együtt elolvasni és válaszolni a kérdésekre!

Hogyan segíthet a technika?

A biztonságos tartalomhasználathoz az eszközök – tévé, számítógép, okostelefon – biztonságossá tétele is hozzátartozik. A Telekom mindent megtesz azért, hogy saját eszközeivel is segítse e téren a szülőket. Szolgáltatásaink között különféle szűrőprogramok is megtalálhatók.

A biztonságos mobilhasználatot segíti a Telekom által ingyenesen nyújtott Gyerekzár szolgáltatás . Ez tiltja a hozzáférést az origo portálon megjelenő, mobilon igénybe vehető felnőtt-tartalmakhoz és az emelt díjas SMS-, MMS- vagy hangszolgáltatásokhoz. Ha még szélesebb körű védelmet szeretne, akkor mobiltelefonokra is letölthető ingyenes alkalmazással tudja védeni gyermekeit az internetes zaklatóktól, a nem megfelelő tartalmaktól, a nem biztonságos üzenetváltásoktól és a számukra nem megfelelő mobil alkalmazásoktól.

A mobilhasználati szokásokról és szabályokról további tudnivalókat itt olvashat