A Telekom és az Internetbiztonság

MT-internetbiztonsag_01

A Telekom elkötelezett a gyerekek biztonságos tartalomhasználata iránt, és minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik azt támogatni. Ezért lett tagja – az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. révén – a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE), és magára kötelezőnek ismeri el a Tartalomszolgáltatási (Etikai) Kódexet.

Az origo portálhoz tartozó Videa videomegosztón a felnőtt-tartalmak csak a felhasználó figyelmeztetése és a korára vonatkozó kérdés után elérhetők, a jogsértő tartalom jelenthető. A VideaKid oldalra csak gyerekeknek szóló tartalom tölthető fel. Az egyes felületeken működő chatszobákat moderátorok felügyelik.

Az origo saját készítésű tartalmai mindenben megfelelnek a 2010. évi CIV. törvénynek (a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól), valamint a 2010. évi CLXXXV. törvénynek (a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról). Ezek értelmében adott tartalmakhoz csak megfelelő figyelmeztetés (felugró ablak) után férhetnek hozzá kiskorúak. A figyelmeztetés egyben a szülőknek elérhetővé tesz egy ingyenesen letölthető szűrőprogramot is (a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének ajánlásával).

A biztonságos mobilhasználat érdekében 2008-ban a Telekom, a Telenor (akkor: Pannon) és a Vodafone etikai kódexet készített. Ebben elkötelezték magukat – a gyerekek védelmében – az emelt díjas szolgáltatások megfelelő, szigorú szabályozása mellett. 2009-ben a vállalat a GSM Associationnek a gyerekek biztonságát célzó, nemzetközi kezdeményezéséhez is csatlakozott.